[...] węglowodanów szybko wchłanianych (dextro juice olimpu) i węglowodanów długo wchłanianych (maltodextryny, jakiejś mało znanej firmy). troszke sie mylisz. dextro juice to glukoza- wiec fakt szybkowchlania sie jako ze najprostszym cukrem jest, to drugie jednak mimo ze nieco bardziej zlozone nadal nie stanowi dla organizmu wielkiej bariery i juz [...]
[...] zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego [...]
[...] komórki tłuszczowe determinowane jest obecnością glukozy – gdy dostarczana jest ona do adipocytów, poziom leptyny wzrasta; natomiast będąc na diecie, poprzez którą glukoza wyciągana jest niejako z komórek tłuszczowych, koncentracja LEP diametralnie spada. Co więc robić, aby utrzymać optymalny poziom leptyny? Najrozsądniejszym wyjściem [...]
Nie chodzi jedynie o sylwetkę, a o stan zdrowia. Tłuszcz trzewny wydziela w dużych ilościach prozapalne i nasilające insulinooporność adipocytokiny, co może korelować z ryzykiem rozwoju cukrzycy czy miażdżycy. Oczywiście w dłuższej perspektywie czasu, gdyż nadmiar kalorii przy wysokim BF będzie skutecznie odkładany w komórki tłuszczowe. Nie [...]
Ja się już w sumie w temacie udzielałem ale chce przedstawić klarowniej swoją sytuację, żebyście mogli mi rzetelniej doradzić. Czuje, że ashwa daje jakiś tam skutek a biorę ją od 3 tygodni. Jestem spokojniejszy ale wracając do meritum... ...mam 34 lata, właśnie od około 1,5 miesiąca zmagam się ze spadkiem libido. W su mie to już pisałem o tym ale [...]
[...] nawet dowody na to, że poluzowanie diety u np: sportowców może zaowocować poprawą parametrów zdrowotnych. Taka osoba wysoko aktywna fizycznie na bieżąco zużywa substraty energetyczne takie jak glukoza. O świeżych owocach dalej mogę dyskutować, bo mam silne dowody naukowe na to, że nie szkodzą. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-09-01 10:42:29
[...] gotowane, lepiej gotowane niż smażone) 2. wybierać produkty o wysokiej zawartości błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa) 3. unikać węglowodanów prostych (cukier, glukoza, fruktoza czyli wszystko co słodkie) 4. zapewnić wystarczającą ilość tłuszczu, częsty błąd to eliminacja tłuszczów 5. starać się zastępować tłuszcze zwierzęce (tłuste [...]
[...] produkty mleczne. Duża obecność aminokwasów glukogennych służy produkcji glukozy. Z kwasu mlekowego obecnego w kwaśnym mleku, kefirze, jogurcie, kwaśnej śmietanie POWSTAJE glukoza. Laktoza obecna w mleku, słodkiej śmietanie to cukier. Wiemy jaka jest tolerancja cukru u cukrzyków. Mają jej za dużo. Wapń obecny w produktach mlecznych powoduje [...]
[...] - beta-glukozyd hydrochinonu. Hydrochinon znajdujący się w tym gllkozydzie fenolowym łączy się z kwasem glukuronowym; w moczu alkalicznym, od hydrochinonu odłącza się glukoza i kw. glukuronowy. Dopiero tak uwolniony hydrochinon wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe (odkażające drogi moczowe). Ważne jest aby podczas [...]
[...] czy troche inny rysuneczek: /SFD/Images/2015/10/6/5d8a14e977644bbcba506c35cc12686e.gif Fruktoza znacznie szybciej niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie omijając ten etap metabolizmu glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę. Reakcja z użyciem fosfofruktokinazy jest najważniejszym (!) [...]
[...] takim momencie - aspekt na ktory chyba kazdy z nas patzry ($$$) ogrywa niesamowita role skoro mamy placic 300-500% wiecej (czy nawet 1000%) za bialko ktore i tak stanie sie glukoza - to po co? @@-) bialko roslinne - dopoki bedzie spozywane z pelnowartosciowym bialkiem roslinnym doputy jest wszystko ok ba czesc osob laduje 5-8g wegli i nie [...]
[...] prawdopodobnie tworzą podstawę spekulacji dotyczący dodatkowych anabolicznych zysków, które mogłyby zostać zrobiony przez użycie exogenously zarządzał insulinę. Normalnie, glukoza krwi i poziomy insuliny krwi nie są obu wyniesionym dla jakiegoś powiększonego okresu czasu czasu jako te dwie substancje chemiczne wpływają siebie przez system [...]
(SORRY ZA WIELKIE LITERY ALE LAPTOP MI SIE ZBUNTOWAL I NIE CHCE PISAC MALYMI, ALE JAK WCISNE SHIFT OD WIELKIEJ LITERY TO PISZE MALYMI HAHA) MAM PYTANIE ODNOSNIE INSY PRZED TRENINGIEM. SKAD JA MAM WIEDZIEC JAKA DAWKA JEST OPTYMALNA? AKTUALNIE POSILEK PRE TO 150 WW + 80 WW INTRA NO I ZROBILEM 3 PROBY DAJAC RAZ 7UI, RAZ 10UI I RAZ 15UI - EFEKT TAKI, [...]
[...] z kurą. Zjesz boczek z jajami, po 3-4h we krwioobiegu masz już ten tłuszcz ze śniadania, jeśli go nie zużywasz to on sobie krąży i wtedy ładujesz szybkie węgle pojawia się glukoza we krwi. No i masz młyn, organizm próbuje zużyć glukozę i jednocześnie pozbyć się kwasów tłuszczowych. Pojawia się zamułka, a tłuszcz z krwi trafia prosto do komórek [...]
panowie, glukoza na czczo 96, insulina 7 (2.5-25), jest powod do rozpoczecia zmartwien? HOMA-IR 1,6, niektórzy twierdzą, że IO to HOMA-IR>2, ja uważam, że w sportach sylwetkowych dla optymalnych osiągów należy ten parametr trzymać poniżej 1. Co do treningów. Nie wyobrażam sobie nóg zrobić w 1,5h, tym bardziej z barkami. Mam dwa bazowe ćwiczenia [...]
[...] wspomniałem że biorę prestarium i odzew był że są moczopędne...musiałbym zmęczyć lekarza o zmianę leków ale czy to coś da nie wiem może warto spróbować... Jak u Ciebie glukoza? Takie siuranie to tez objaw cukrzycy poczatkow. Ja biore co-prestarium 10/5 i odkad zszedlem z towaru jest dla mnie za mocny bo mi za duzo zbija. W kwietniu ide by [...]
[...] tylko, że najlepszym źródłem energii dla poddanego ciężkiej pracy organizmu są węglowodany. W pierwszym rzędzie jako źródło energii wykorzystywana jest krążąca we krwi glukoza. Gdy jej zasoby we krwi ulegną wyczerpaniu, organizm zaczyna wykorzystywać zmagazynowane w wątrobie i w mięśniach zapasy glikogenu. Glikogen to polisacharyd o [...]
[...] obronne umożliwiające rozkład białek ustrojowych w celu wytworzenia węglowodanów. Formą zapasową węglowodanów w organizmie jest glikogen. Najprostszą formą węglowodanów jest glukoza. Glikogen występuje w mięśniach i wątrobie. Ilość glikogenu w organizmie jest ograniczona. Stwierdzono, że wyczerpanie glikogenu z pracujących mięśni prowadzi do [...]
[...] lat tracą zdolność regeneracji. Trzustka osób starszych, przekarmianych węglowodanami, zawiera jedynie 30% stanu należnego komórek wytwarzających insulinę. W tej sytuacji glukoza staje się wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Organizm przestaje ją tolerować, zespół nietolerancji glukozy, to nic innego, jak cukrzyca. ŹRÓDŁO: [...]